Branislav Cvijić, tenor

Udruženje umetnika „VISOKO C“

Udruženje umetnika „Visoko C“ osnovano je 2015. godine.

Ciljevi ovog udruženja su:

  • rad na projektima (opere, komadi sa pevanjem, opere za decu, mjuzikli)
  • organizovanje koncerata;
  • edukacija građana, a posebno dece i mladih, o značaju umetnosti;
  • organizovanje književnih, likovnih i drugih svečanosti uz muzičku pratnju;
  • organizovanje časova glume, pevanja, letnjih kurseva, kampova i sl.

Glavni cilj udruženja je širenje naše i strane muzičke kulture. Širenje muzičke pevane reči nije nimalo lak zadatak. Trudimo se da kroz edukativan i zabavan karakter usmeravamo i upoznajemo publiku sa nečim što nemaju prilike često da čuju i vide.

Udruženje umetnika „Visoko C“ iza sebe ima više od 500 izvedenih predstava. Izvodili smo operu za decu širom naše zemlje, kao i u regionu (Bijeljina, Banja Luka). Učestvovali smo na međunarodnim operskim festivalima „Operarija“ u Novom Sadu i „KotorArt“ u Kotoru 2019. godine.

Čarobna frula
„Čarobna frula“

Udruženje je 2018. godine dobilo značajnu podršku od Fondacije „Novi Sad 2022“ prilikom realizacije dve opere za decu: „Baš Čelik“ i „Čarobna frula“. Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada sufinansirala je 2017. operu za decu „Pepeljuga“, a 2019. dve opere za decu: „Mačak u čizmama“ i „U cara Trojana kozje uši“.

Od 2016. godine zahvaljujući nesebičnoj podršci Kulturnog centra Novog Sada i Fondaciji „Novi Sad 2022“, nastupamo u Kulturnoj stanici „Eđšeg“, gde redovno izvodimo naše predstave. Ostvarili smo i odličnu saradnju sa pozorištem „Vuk Karadžić“ u Beogradu, gde sa velikim zadovoljstvom nastupamo od 2016.

„U cara Trojana kozije uši“

Nakon pauze uslovljene epidemijom virusa COVID-19, nastavili smo sa radom – ovog puta stvarajući autorska dela Marije i Branislava Cvijića koja su se veoma brzo našla na repertoaru Udruženja umetnika „Visoko C“. U pitanju su opere Cvrčak i mrav, Čardak ni na nebu ni na zemlji, Uskršnja priča i Ivica i Marica. Ove predstave su već izvedene sa velikim uspehom. Značajno je pomenuti da smo od 2020. godine redovni gosti u Kulturnom centru „Čukarica“ sa kojima smo ostvarili sjajnu saradnju. Pored nastupa u Beogradu, nastavili smo sa našim zabavno-edukativnim radom i na scenama Obrenovca, Zrenjanina, Subotice, Inđije, Rume i mnogim drugim.

„Čardak ni na nebu ni na zemlji“

2021. godine pokrenuli smo muzičko-scensku školicu koja je primila dvadesetak članova – dece koju vrlo pažljivo uvodimo u svet Opere, dajući im i prenoseći naša iskustva u vezi glume, pevanja, scenskog pokreta i svega onog što čini scenskog umetnika. Postigli smo veliki uspeh jer su u protekle dve godine deca učestvovala zajedno sa nama u predstavama: Pepeljuga, Snežana, Mačak u čizmama. Ove godine polaznici naše muzičko-scenske školice samostalno su izveli operu za decu Pčelice u nevolji, inače adaptiranu verziju opere Pčelica Dana. U planu su i novi nastupi i projekti udruženja, od kojih bismo izdvojili nastup na letnjem festivalu „Ravanelijus“ u Ćupriji, čiji smo gosti treću godinu zaredom, ponosni smo što smo pozvani opet na festivale „Kotorart“ (Kotor) i „Wild Beauty“ (Žabljak) – a radujemo se i novoj sezoni u kojoj treba da nastanu novi projekti kao što su: Tri praseta i Kornjača i zec, predstave koje treba da usreće najmlađe.

Izvođenje opera za decu predstavlja jednu neophodnost u vaspitanju dece. Izgradnja muzičkog ukusa kod najmlađih je vrlo važna i definiše kasnije afinitete prema muzici. Mogućnost učestvovanja dece u dečjim operama doprinosi razvoju kreativnosti i jačanju ličnosti. Dečje opere bi trebalo da budu deo stalnog repertoara svakog pozorišta.

Dolazak dece u pozorište i nadogradnja toga da se posećivanje, gledanje i učestvovanje u predstavama pretvori u „potrebu“, nešto je čemu svi treba da težimo jer ćemo ih tako usmeriti ka pravim vrednostima, ka očuvanju kulture, koja je oslonac svakog uređenog društva.

„Pepeljuga“