Mačak u čizmama – opera za decu

Mačak u čizmama – opera za decu

20. oktobra 2019. godine Udruženje umetnika “Visoko C” premijerno je izvelo operu za decu “Mačak u čizmama” u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu.

“Mačak u čizmama” je opera za decu napisana 1912. godine. Napisao ju je veliki ruski kompozitor Cezar Antonovič Kjui (1835-1918), član ruske “petorke”, istaknutih kompzitora koji su doneli novu etapu u razvoju žanra opere. Cezar Kjui je prvi ruski kompozitor koji je napisao operu za decu. Poznata dela: “Mačak u čizmama”, “Snežni junak”, “Crvenkapa” i “Naivni Ivan”. Glavna odlika njegovih kompozicija je kombinacija strasti i poezije koja iskrenošću i prodornošću dopire do najdubljih delova ljudskog srca.

Napisana u četiri slike, opera “Mačak u čizmama” opisuje nam dobro poznatu bajku o junaštvu simpatičnog mačka. Mačak uspeva da od siromašnog mladića stvori bogatog markiza kroz niz zanimljivih i nepredvidivih situacija. Svojim umećem, prevario je Ljudoja, osvojio zamak te markiz postaje prava prilika za kraljevog zeta. Venčanje i jeste srećan kraj ove bajke, koji je ispevan prelepom muzikom napisanom za sve učesnike u operi.

Predstava traje 40 minuta i namenjena je uzrastu 2-14 godina.

USKORO: