Baš Čelik – opera za decu

Baš Čelik – opera za decu

U okviru projekta „Doček 7527“, Udruženje umetnika „Visoko C“ izvelo je premijeru opere za decu „Baš Čelik“ 13. januara 2019. godine na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu. Muziku je komponovao Aleksandar Bahun, a libreto i režiju potpisuje Branislav Cvijić. Ansamblu Udruženja umjetnika „Visoko C“ na premijeri se pridružila i poznata novosadska glumica Jovana Balašević.

Opera za decu “Baš Čelik” je prvo muzičko delo napisano na temu srpskih bajki. Najmlađi imaju priliku da zakorače u svet mašte srpskih junaka. To je svet heroja, zmajeva, borbe dobra i zla, predstavljen na komičan, zabavan i poučan način.

 

U osam slika deca imaju priliku da se poistovete sa glavnim likovima, s princom ili princezom, koji će svojom ljubavlju i predanošću istinskim vrednostima pobediti Baš Čelika i divove i tako pronaći sreću. Priča o Bashu Čeliku nije jednostavna, zahteva angažovanje velikog broja ljudi, iza scene i na sceni. Veliki broj kostima, rotirajuća scenografija, zahtevna muzika i režija doprinose pozitivnoj situaciji angažovanja velikog broja ljudi i stvaranju nečeg novog i značajnog za našu kulturu.